Tänkte skriva lite vad som kan vara bra att veta vid start av akvarium :)

Akvariumet: Det viktigaste att tänka på när du skaffar ditt akvarium är vilka arter och hur många fiskar du har tänkt dig att ha. Det bästa du, som nybörjare, kan göra är att läsa på om de fiskar som du tänkt ha, hur stora de blir, vilken sorts inredning de vill ha, vilket ph-värde de bör ha och vilken temperatur på vattnet de vill ha. När du har gjort detta är det viktigt att du tänker på att varje fisk får den yta och delen vatten som de behöver, t.e.x en fisk som är 10 cm ska ha 10 liter vatten, alltså en liter per centimeter. En sak är väldigt bra att veta, att desto större akvarium du köper, desto lättare är det att hålla akvariet i balans.


Filtret: Alla akvarium behöver ett filter, det hjälper till att rensa bort skräp ur vattnet, agerar grogrund för ett stort antal av de nyttiga bakterier som behövs i ett akvarium samt hjälper till att syresätta vattnet. Det finns två typer av filter, inner och ytterfiter. Bägge har sina för respektive nackdelar men bägge är bra och vilket man väljer är huvudsakligen en smaksak.
Ytterfilter tar sitt vatten från en intagsslang placerad några centimeter från botten,forslar ner vattnet till en box som innehåller olika typer av biologiska och mekaniska filter och som är placerad utanför akvariet, oftast på golvet eller i ett skåp som hör till akvariet. Efter att vattnet passerat alla dessa filter pumpas det tillbaks upp till akvariet genom en utloppsslang som ofta ligger precis i vattenkanten.

Fördelarna med dessa filter är b.l.a att de är mer estetiska, helt enkelt syns mindre då de inte har en "burk" inuti akvariet, och ofta har mer plats, och därmed större filteryta, för olika typer av filtermedia än innerfilter.

Nackdelarna är b.l.a att de ofta väsnas lite mer än innerfilter och att, om olyckan är framme och de börjar läcka, så rinner vattnet ut på golvet. Innerfilter är placerade inuti akvariet där de suger åt sig vatten via botten på filtret, låter det passera genom ett filter, oftast av ett skumgummi-material, och sedan spruta ut vattnet igen i toppen på filterburken. Fördelarna med dessa är att de ofta låter mindre,har en minimal läckagerisk och hjälper till att hålla cirkulationen igång i akvariet bättre än ytterfilter (undantag finns men generellt är det så). Nackdelarna är att de syns mer i akvariet i form av en "burk" som sitter någonstans samt att de oftast har mindre plats för olika typer av filtermedia.


Värmaren: En doppvärmare är en anordning som hjälper till att hålla önskad temperatur i akvariet. De är ofta graderade med effekt (watt) och literantal. Det kan vara svårt att veta precis vilken värmare som blir rätt men oftast står det literantal värmaren är tänkt för på kartongen och en handlare som kan sin sak borde kunna hjälpa dig till rätta. Cirkulationspump: Denna anordning hjälper till att hålla vattnet strömt och är egentligen bara nödvändig om du väljer fiskar som gillar strömt vatten (i mitt fall t.e.x Malawiciklider).

Den regel jag känner till för dessa är att de skall klara att flytta hela akvariets vattenmängd ca 6 gånger i timmen (alltså ska en pump i ett 250 liters akvarium klara av ca 1500 liter i timmen). Lyset: Den vanligaste typen av lyse till ett akvarium är lysrör. Dessa är egentligen inte direkt nödvändiga för fiskarnas välbefinnande utan är mer till för att växterna skall trivas och för att du skall kunna se dina små skyddslingar. Det finns MASSOR av olika typer av lysrör,ramper etc och vilka du skall ha beror på helt på vad du tänkt dig med ditt akvarium. Viktigt att tänka på är att vanliga lysrör som du har i t.e.x hemmet inte är särskilt lämpliga till akvarium utan det skall vara speciella rör från zoo-butiken.


Inredning: Börja med att skölja gruset VÄLDIGT noga! När du tycker att det är rent, så ta ett par gånger till! Risken att akvariet blir grumligt en längre tid ökar om du inte gör detta! Efter du gjort rent gruset så börjar du med att hälla i det försiktigt så att inte glaset tar någon skada. När du fått i den delen grus/sand som du vill ha kan du börja plantera dina växter,placera ut rötter och all annan inredning du vill ha.


Starten: När allt vatten är påfyllt och medlen doserade är det dags att för första gången starta ditt akvarium. Det är inget ovanligt att det kan komma lite luftbubblor ur pumpen i början, detta ger sig efter ett tag. Vattnet kommer också troligtvis att vara grumligt inledningsvis, detta ger också med sig efter någon dag och är inget att oroa sig för. När akvariet är startat är det bra att låta det stå och gå tomt i någon/några dar så att grumlet hinner lägga sig och vattentemperaturen hinner stabilisera sig på den temperatur du har valt. Dem första fiskarna: Efter några dagar är det dags att släppa i dina första fiskar, dock ej mer än 3-4 st till att börja med. Dessa 3-4 fiskar skall helst gå i karet i 2-3 veckor innan man fyller på med fler fiskar. Detta gör man för att nitrifikationsbakterierna skall få en bra möjlighet att komma igång i akvariet, det är dessa bakterier som småningom kommer att hjälpa till att bryta ner bajs och andra föroreningar i akvariet.

Efter dessa veckor kan du släppa i 3-5 fiskar till, vänta någon vecka och sedan släppa 3-5 till o.s.v tills du har önskat antal fiskar. Under de inledande 3-4 veckorna bör du undvika att byta vatten,slamsuga botten eller rengöra filtret då dessa åtgärder gör det svårare för de nyttiga bakterierna att etablera sig. De första veckorna skall du också mata VÄLDIGT SPARSAMT (ta vad du tycker är jättelite mat och halvera sen det, det är lättare att mata ihjäl dina fiskar än att svälta ihjäl dem).


Hoppas att ni lyckas med era akvarium! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0